måndag, november 28, 2011

Charmigt eller praktiskt?

Önskas:

Stort,praktiskt hus, minst 7 r.o.k. Stort kök, rymlig hall och soligt läge. Gärna fjällutsikt. Rejäl tvättstuga, bastu och utrymme för vallning och cykelrep. Carport/Garage är bonus men inget måste. Inga renoveringsbehov. Gångavstånd till skidstadion.

Finnes:

Charmig 20-tals villa i 3 plan, 5 r.o.k. Ingen tvättstuga, obefintlig hall. Stort ljust kök, mysig upppvuxen rel stor tomt med många charmiga björkar, som nu lever på övertid. Inget garage/carport. Gångavstånd till centrum och skidstadion. Men framförallt - ingen vallabod o cykelverkstad... Totalt sett ett otroligt mysigt hus o läge, men liite för trångt o en aning opraktiskt...

Kravspecen är alltså inte riktigt uppfylld i nuläget.

Vi har väl insett att eftersom varje helgkväll på vintern (i princip) ägnas åt vallning och en hel del tid barmarksåret ägnas till cykelfixning - så fungerar det inte i längden att vi gör det i vårt charmiga kök. Det finns ju lite andra saker man bör göra i ett kök också... Dessutom jäser hallen över och vi hänger tvätten i vårt sovrum.

Plan A är att bygga ut - planeras att göras till hösten för en hel massa pengar, huuu. Men i den utbyggnaden ryms ingen vallabod/cykelverkstad - så det får bli ytterligare någon annan utbyggnad - typ friggebod?

Inser också att även om det mesta av utbyggnaden lejs bort så blir det en hel del arbete för de just nu renoverings-skygga föräldrarna i det här huset. Vi vill umgås med våra barn, vara på utflykt, träna, tävla, resa och vara i fjällen. Eller bara vara. Blir helt slut bara av tanken att ha ett bygge här i 3-4 månader.

Så smått har tanken formats att ett hus är bara ett hus. Hur charmigt, mysigt och trivsamt huset än är - så är det bara ett hus - som kan ersättas. Det blir inte dyrare om vi istället köper ett annat hus, som redan uppfyller våra minimikrav. Det finns inga krav på flådiga ytskikt eller exklusiva vitvaror. Ett rum till alla barn, ett arbetsrum, tvättstuga, vallabod/cykelverkstad och bastu. Det vill vi ha. Fjälutsikten och det ljusa läget kanske man måste tumma på, eller?

Ååååh, vad svårt det är! Bygga, bygga, bygga ut vårt charmiga hus till priset av helt slutkörda föräldrar och boende på en byggarbetsplats eller köpa ett praktiskt tråkigt hus som vi inte behöver göra så mkt åt? Om det nu finns några sådana förstås. Just nu har vi sett ett som vi k a n s k e ska titta på, även om det inte är fjällutsikt och soligt läge. Ågren!!

Det känns som någon av alla personlighetstest som man gjort via jobbet:

Praktiskt - eller mysigt?
Realistisk - eller känsla?

Fast just nu känns det som att den mysiga känslan äts upp av känslan att inte ha någonstans at ta vägen, varken för vallare, föräldrar, kläder eller skor.

Eller så är jag just nu bara lite down pga av en förkylning som däckat mig. I takt med att förkylningen lättat så återkommer kanske renoveringsivern i mig ;-) Eller inte...

6 kommentarer:

AnnaPanna sa...

Superlätt att tipsa vad ni ska göra. Köp ett nytt hus som så långt som möjligt passar era krav! Ni verkar ju värdelösa att renovera, bygga till eller what so ever :-) Ska man behöva följa din blogg i flera år med alla projekt som aldrig blir färdiga :-) tycker ni prioriterar helt rätt, barn, familj, gemenskap, kärlek. Det blir man lycklig av. Så satsa på ett nytt hus. Resten har ni.

Pia sa...

Hahaha! Tack Anna, du har genomskådat oss! Jo, den praktiska realisten inser ju att du har rätt! Mer umgänge, utflykter o ledig tid till folket! I allafall till de som inte ser renovering som ett nöje ;)

♥ cloudberrie ♥ sa...

Jag tänkte först att du beskrev vårt hus, men det föll på 7 rum. Det kan jag inte erbjuda ;) Annars stämde det i stort sett... eller tja, kan man säga promenadavstånd till skidstadion?! Det är kanske lite relativt. Skidspår bakom husknuten, men stadion en 15-20 min bort beroende på vilket tempo man håller :)

Vi har gett upp vårt byggande nu. Sambon har insett att det finns mycket annat som vi också hellre lägger tiden på, precis som er. Så i torsdags hade vi en snickare som var hit och kikade och ska börja här om två helger med det invändigt som inte är färdigt. Utsidan får vi göra ett ryck med i sommar.

Det är inte lätt det där med hus. Men bygga nytt kan vara bäst i många lägen...eller inte ;)

Jag såg sonen, han var så glad! Jag assisterade med prisutdelningen. men vi saknade alla er från Kiruna på söndag.

Kram från Eva

Pia sa...

Hej! Ja, ni verkar ju bo helt perfekt! Om man vil bo i G-vare:) Nej sanneligen inte lätt det där, men vi fortsätter att spana tills vi hittar ngt passande, eller inte - o då bygger vi ut ;) Eller inte ;)

Ja, det blev stort manfall för Kiruna pga sjukdom, men det blir ju fler tillfällen! Och Glad är just vad han är i Skidor o Tävlingar :)

KaosJenny sa...

Jag tror att det lutar åt flytt... och jag tror att vi också skulle göra det (även om vi köpte huset av mormor och morfar). Jag blir helt bitter av renoveringar och vill precis som ni göra en utflykt eller något annat istället för att fundera på lister, ytskikt eller sopa sågspån och puts... Tid äger!!!Jättekram

Pia sa...

Så sannt - tid Äger!! Ja kanske det lutar åt flytt... Det får tiden utvisa :)